Contact
De Herberg
Nijverheidstraat 1a
8031DZ Zwolle
Telefoon:
(038) 452 4015
E-Mail:
secretariaat@herbergzwolle.nl
Twitter:
@herbergzwolle
-
Kom jij het Herbergteam versterken? #nieuwecollega #vacature #beveiliger #beveiliging #zwolle ➡️ delen ? Graag !… twitter.com/i/web/status/1…
-
Een Poolse man die al jaren in Nederland werkt, komt door diverse oorzaken in de problemen en meldt zich bij De Her… twitter.com/i/web/status/1…
-
Samen met wethouder Sociaal Domein Dorrit De Jong van de @Gemeente_Zwolle zijn ook wij blij met de 3 miljoen euro d… twitter.com/i/web/status/1…
Kookvrijwilliger Jeroen: ‘Het helpt mij om te blijven realiseren hoe goed ik het heb’
/in Nieuws /door Herberg ZwolleJeroen Huzen is 45 jaar, woont in Zwolle, is getrouwd en heeft drie kinderen. In het dagelijks leven werkt hij als ZZP’er op het gebied van zorg en ICT. Daarnaast is Jeroen kookvrijwilliger bij daklozenopvang de Herberg in Zwolle. Wij gingen bij hem op bezoek om te horen wat hem drijft om als kookvrijwilliger te koken bij de Herberg.
Wat was voor jou de reden om je aan te melden als kookvrijwilliger bij de Herberg?
Ik zag op facebook een oproep voorbij komen waarin gevraagd werd om kookvrijwilligers. Het zette me aan het denken. Ik ken de daklozen die de daklozenkrant verkopen of mensen die op straat om geld vragen. Maar ik ken ze niet persoonlijk. Ik wist nooit zo goed wat ik voor deze mensen kon doen. Een krantje kopen deed ik weleens, maar echt geld geven vond ik lastig omdat ik niet zeker wist of ik ze daar mee kon helpen. Nadat ik me had verdiept in de Herberg sprak het werk als kookvrijwilliger me erg aan. Je komt koken op de groep voor Beschermd Wonen. Deze mensen willen graag een volgende stap maken in hun herstel. Een van de dingen is om te leren koken. Het leek me mooi om hier aan bij te dragen. Dat was de reden waarom ik me heb aangemeld.
Wat waren je verwachtingen toen je begon als kookvrijwilliger?
Ik wilde niet met te grote verwachtingen beginnen. Gelukkig was ik voordat ik begon door de Herberg al een beetje voorbereid. Ik moest niet rekenen op grote dankbaarheid van de doelgroep. Met deze verwachting ben ik dus ook niet begonnen. Ik wilde vooral graag in contact komen met de doelgroep, en koken was daar het middel voor. Verder had ik geen grote verwachtingen
Hoe ziet zo’n kookbeurt er eigenlijk uit?
Ik begin ’s middags om 15:00. Vaak staat er dan al een cliënt klaar die aan de beurt is om te koken. We bekijken dan samen welke producten er nog aanwezig zijn en bedenken aan de hand daarvan dan samen wat we willen gaan koken. Vervolgens gaan we samen boodschappen doen. Meestal gaan we lopend of fietsend naar de supermarkt. Daar kopen we de benodigdheden voor de maaltijd. Bij terugkomst op de Herberg gaan we samen aan de slag om te zorgen dat er om 17:30 een heerlijke maaltijd op tafel staat. De maaltijd eten we in een gezamenlijk groepsmoment. Meestal zijn er tussen de 10 en 15 cliënten die komen eten. De ene keer wordt er meer gekletst dan de andere keer. Dat hangt een beetje van de groepssamenstelling af. Na afloop van de maaltijd ruimen we met elkaar de keuken op en ben ik rond 18:30 klaar.
Wat levert het koken bij de Herberg jou op?
Het helpt mij om te blijven realiseren hoe goed ik het heb. En het leert mij een nieuwe wereld kennen. Ik herinner me een gesprekje dat ik had met iemand terwijl we naar de supermarkt liepen. Ik vertelde dat ik in het weekend een speurtocht in de nacht zou doen. De cliënt met wie ik was vroeg vol verbazing of ik dat voor mijn hobby deed. Na wat verder praten bleek dat de cliënt hele nachten door het bos had gezworven omdat hij geen plek had om ergens te slapen. Hij associeerde door het bos lopen vooral met het niet hebben van een plekje, terwijl ik het voor het plezier deed. Dat maakte me wel weer bewust van hoe goed ik het heb.
De Herberg had je voorbereid op dat je niet teveel dankbaarheid moest verwachten. Hoe ervaar jij dat?
Het klopt dat mensen niet direct zeggen hoe fijn ze het vinden dat ik er ben. Toch ervaar ik indirect wel een stuk waardering voor mijn komst. Bijvoorbeeld doordat cliënten al klaar staan als ik kom, dat ze al nagedacht hebben wat ze willen eten, dat ze zelf met suggesties komen hoe ze de macaroni nog lekkerder kunnen maken of door verhalen die ze graag aan me willen vertellen. Hierin merk ik het plezier dat ze in het koken hebben en het contact dat we hebben. Dat vind ik mooi!
Waarom zou jij anderen aanraden om ook kookvrijwilliger te worden?
Ik kan het anderen zeker aanraden. Je komt in contact met een bijzondere doelgroep, daarbij is het leuk om samen te koken. Het is wel goed om je te realiseren dat je geen hele grote dankbaarheid hoeft te verwachten, maar dat dat er indirect zeker wel is. Ook is het wel handig als je wat kookervaring hebt. Zelf kook ik 1x in de 2 weken en dat vind ik een fijne frequentie. Ik geniet iedere keer weer van het contact met de cliënten en het samen koken.
Lijkt het jou ook leuk om kookvrijwilliger te worden bij de Herberg? Neem dan vrijblijvend contact op met m.vandebles@ribwgo.nl
Jeroen (rechts) aan het koken met cliënt van de Herberg.
Kookvrijwilligers gezocht!
/in Nieuws /door Herberg ZwolleVind jij het leuk om een lekkere maaltijd te verzorgen, jouw kookvaardigheden over te brengen aan anderen en daarbij wat te betekenen voor dak- en thuislozen in Zwolle? Dan zijn wij op zoek naar jou!
Beschermd Wonen de Herberg is op zoek naar een kookvrijwilliger. Binnen Beschermd Wonen (BW) van de Herberg wonen vijftien mensen die werken aan hun herstel. Het doel is dat cliënten van de BW doorstromen naar een nieuwe woonplek, al dan niet begeleid. Hierbij is het van belang dat zij huishoudelijke vaardigheden beheersen. Een van die vaardigheden is koken.
Binnen de BW wordt er door cliënten voor medecliënten gekookt. Hierbij worden ze ondersteund door een vrijwilliger. De cliënt en kookvrijwilliger doen samen boodschappen en zorgen dat er een maaltijd op tafel staat. Door jouw enthousiasme zullen de cliënten ervaren hoe leuk en gemakkelijk koken kan zijn.
Wat wij bieden:
Wat wij vragen:
Ga jij de uitdaging aan?!
Neem contact op met Maartje van de Bles of bel 06 510 322 65
College van B&W barbecueën met Herberggasten
/in Nieuws /door Herberg ZwolleZwolle- Op vrijdag 6 juli ‘18 heeft het voltallige College van B&W gebarbecued met daklozen van de Herberg. Dit werd cadeau gedaan door het College van B&W naar aanleiding van een deal dat op de beursvloer 2018 werd gesloten met daklozenopvang de Herberg.
In april 2018 werd de jaarlijkse beursvloer gehouden in Zwolle. Op de beursvloer maken maatschappelijke organisaties en bedrijven matches met elkaar. De Herberg maakte ook een aantal mooie matches, waaronder één met college van B&W.
‘’Het valt de Herberg regelmatig op dat Herberggasten ‘het systeem’ van de gemeente niet lijken te begrijpen,’ aldus Jorien Hulsman, woordvoerster van de Herberg. ‘’Er is veel onbegrip en weinig kennis hoe een gemeente werkt. We hopen dat het college van B&W en de Herberggasten onder het genot van een lekkere barbecue nader tot elkaar kunnen komen en dat er meer begrip voor elkaar komt.’’
De Herberg was dan ook enthousiast toen bekend werd dat College van B&W besloot deze deal te sluiten met de Herberg. Een mooie stap om dichter bij elkaar te komen en elkaar beter te leren kennen.
De Herberg kijkt terug op een geslaagde avond. Onder het genot van heerlijk weer, een lekkere hamburger en een goede sfeer maakten het college van B&W en de Herberggasten kennis met elkaar. ‘Door deze barbecue zijn er goede gesprekken ontstaan. Mooi om te zien hoe de twee groepen dichter tot elkaar kwamen tijdens de barbecue’, aldus Hulsman.
Beschermd Wonen de Herberg zoekt kookvrijwilligers! Wat voor jou?
/in Nieuws /door Herberg ZwolleVacature: Begeleider voor Beschermd Wonen bij de Herberg
/in Nieuws /door Herberg ZwolleDe Herberg heeft een vacature voor begeleider bij Beschermd Wonen de Herberg. Ken of ben jij de nieuwe collega die wij zoeken? Klik hier voor meer informatie.
Herberg zoekt stagiaire schooljaar 2018/2019
/in Nieuws /door Herberg ZwolleSuccesvolle deelname aan de Beursvloer Zwolle voor de Herberg:
/in Nieuws /door Herberg ZwolleDeals met college van B&W, Mercure Hotel, De jongens uit de keuken, Monicare4U en Donkergroen.
Op 11 april 2018 was de elfde editie van Beursvloer Zwolle, waar ondernemers en maatschappelijke organisaties met gesloten beurs hun diensten uitwisselen.De Beursvloer werd gehouden in het Mercure Hotel. Ook dit jaar was de Herberg weer van de partij en heeft vijf succesvolle deals gesloten.
De eerste deal is gemaakt met het College van B&W. Zij komen een BBQ verzorgen bij de Herberg zodat collega van B&W en herberggasten dichterbij elkaar komen en elkaar beter leren kennen. We zien in de praktijk dat herberggasten het systeem van de gemeente vaak niet begrijpen en dit roept onbegrip op. We vinden het dan ook een fantastische deal dat herberggasten op deze manier kennis kunnen maken met het college van B&W en het systeem van de gemeente. We zien erg uit naar deze BBQ.
Hotelovernachting
Andere deals die werden gesloten waren onder andere een overnachting + ontbijt in het Mercure hotel in Zwolle voor twee personen uit de Herberg. Deze overnachting is speciaal voor mensen die het goed kunnen gebruiken om even uit de drukte van de Herberg te ontsnappen en zich te laten verwennen in het Mercure Hotel.
Kookworkshop
Ook werd er een mooie deal gesloten met De Jongens uit de Keuken. Zij komen een kookworkshop organiseren bij de Herberg voor cliënten van de afdeling Beschermd Wonen. Cliënten bij het Beschermd Wonen bereiden zich voor op een doorstroom naar bijvoorbeeld zelfstandig wonen. Het zou super zijn als zij door de kookworkshop wat extra vaardigheden leren hoe je een lekkere maaltijd op tafel kan zetten.
Ladiesnight
Met Monica Mensink van Monicare4u sloten we de deal om een ladiesnight te organiseren voor vrouwen in de Herberg. Een avond speciaal voor vrouwen om even lekker te ontspannen en alles te vergeten. Als tegenprestatie gaan wij flyers uitdelen voor Monica in de wijk Stadshagen.
Tuinonderhoud
Donkergroen komt de Herberg helpen door de binnentuin op te knappen en advies te geven over hoe we het dakterras zo optimaal mogelijk kunnen benutten.
Al met al dus een succesvolle beursvloer waar mooie matches zijn gemaakt. We hopen dat de cliënten zullen genieten van de mooie deals en even al hun zorgen zullen vergeten.
Enkele foto’s gemaakt door Arno Mulder fotografie: